На зміну лікарів “швидкої” прийдуть парамедики

України почав впровадження змін в системі освіти, фінансування, принципів роботи персоналу швидкої допомоги, протоколів надання допомоги.

Парамедиків будуть навчати західні фахівці, лікарі ж отримуватимуть індивідуальні ліцензії на практику і будуть лікувати за міжнародними протоколами.

Швидка медична допомога чекає системного оновлення: екстрена медична допомога повинна надаватися належним чином підготовленими і сертифікованими фахівцями.

“Перші хвилини до моменту надання допомоги є критичними Тому подбає не тільки про реформу бригад “швидкої”, але і про відповідне навчання для пожежників і поліцейських, які зазвичай першими опиняються на місці”, – розповів заступник міністра Олександр Лінчевський.

Курси розпочнуться найближчим часом. Зараз розробляє короткострокові (один місяць) курси фельдшерів за участю іноземних викладачів. На черзі системна зміна підготовки фахівців-парамедиків: розробляє спеціальні 3-4 річні навчальні програми.

На брифінгу доктор Лінчевський озвучив 8 елементів реформи екстреної медичної допомоги, а саме:

  1. спеціалізовані медичні тренінги для поліцейських і пожежних, які зазвичай першими прибувають на місце події, тому їм вкрай необхідно отримати базові навички з порятунку і підтримки життя до приїзду швидкої;
  2. поліпшення роботи диспетчерської системи, яка буде відсіювати непрофільні дзвінки, забезпечувати миттєвий зв’язок з оператором і направляти на місце події найближчу карету;
  3. створення колл-центру – безкоштовного, конфіденційного сервісу, до якого можна зателефонувати за порадою лікаря щодо здоров’я або потрібної інформації.
  4. розширення мережі підстанцій, розташування яких повинно виходити з потреб пацієнта і відповідати західним нормам;
  5. тренінги для лікарів і фельдшерів, що удосконалить їх практичні навички і наблизить надання допомоги до західних медичних стандартів;
  6. Використання протоколів надання невідкладної допомоги, заснованих на доказовій медицині;
  7. розробка навчальних програм для фахівців з дошпитальної допомоги допомоги – парамедиків і водіїв швидких. Навчання парамедиків, відповідальних за оцінку стану пацієнта і забезпечення необхідної допомоги на місці події, триватиме 3 роки і буде прирівнюватися до рівня бакалавра. Водій швидкої повинен бути повноцінним членом медичної команди, а його підготовка триватиме мінімум 3 тижні, і буде включати як теоретичну, так і практичну частини;
  8. створення в лікарнях відділень екстреної (невідкладної) медичної допомоги, де пацієнту буде надаватися перша допомога на догоспітальному етапі.

Команда планує перевести українську медицину для лікування за західними стандартами. Для цього слід здійснити перехід від медицини, заснованої на авторитеті (eminent based)до доказової медицини (evidence based).