Незалежна оцінка системи підготовки студентів-медиків

Близько трьох тисяч українських студентів-медиків взяли участь в порівняльному дослідженні з використанням міжнародного екзаменаційного тесту “Міжнародні основи медицини” (IFOM, Іnternational Foundations of Medicine). Про це повідомили в прес-службі Міністерства охорони здоров’я України.

У тестуванні, метою якого було порівняння якості української медичної освіти з медосвітою США, взяли участь 2,831 тисяч студентів 6-го курсу, які навчаються за напрямом “Медицина” з 15 вищих навчальних закладів.

Для забезпечення моніторингу щодо дотримання процедури проведення іспиту IFOM у всіх аудиторіях, де студенти здавали тест, велася відеозйомка. В даний час Центр тестування при готує роботи студентів до відправки до Національної ради медичних екзаменаторів (NBME) США.

Крім того, найближчим часом тест IFOM в комп’ютерній формі англійською мовою пройдуть близько 100 студентів-громадян іноземних держав.

У міністерстві наголосили на тому, що тестування дозволить оцінити навчальні програми та поліпшити їх відповідно до міжнародних стандартів.

Студенти, які набрали за результатами тесту прохідний бал американського медичного іспиту USMLE STEP 2, отримають від американської ради медичних екзаменаторів сертифікат про проходження тесту IFOM.

Ще в кінці січня заявив про намір перевірити відповідність якості українського медосвіти стандартам США на додипломному та післядипломному етапах.

У березні Центр тестування при Міністерстві провів порівняльне дослідження рівня медосвіти на післядипломному етапі, в якому взяли участь 4,9 тис. інтернів.

Згідно з інформацією центру, в тест ліцензійного іспиту “Крок 3. Загальна лікарська підготовка” був включений субтест з 30 завданнями за типом USMLE з надання допомоги у невідкладних станах. Згідно з аналізом результатів іспиту, в 2017 році національний показник склав 84,6%.